De 10 meest gemaakte fouten met linkbuilding

Ben je helemaal niet bekend met linkbuilding, lees dan hier hoe het werkt.

Linkbuilding 10 veel gemaakte fouten

Wie nieuw is met linkbuilding zal zich al snel branden aan verleidelijke aanbiedingen op het internet. Wees kritisch en vooral streng je maakt meer impact met geduld.

Geduld; de absolute kwaliteit van een professionele linkbuilder.

1: Hoe meer hoe beter! Spoiler: Dit is niet waar.
Het is vrij simpel het gaat niet zo zeer om de hoeveelheid links, juist om de kwaliteit van de links. De kwaliteit is gebonden aan een aantal factoren waaronder Page and Domain authority maar ook de relevantie van de websitepagina.

2: Betalen voor grote hoeveelheden links.
Via platforms als Fiverr is het mogelijk om Russische roulette te spelen. Hiermee bedoel ik dat het afnemen van linkbuilding vaak te goedkoop is om waar te zijn. Zo kun je 10.000 backlinks kopen voor $5,-. Laat duidelijk zijn dat dit volledig geautomatiseerd wordt gedaan en de kwaliteit van de backlinks erg variërend is. Tevens zijn de websites vaak irrelevant voor jouw website. Niet doen dus.

3: Linkruil; ik plaats jouw link op mijn site en vice versa.
Dit kan waardevol zijn. Echter is het belangrijk dat je controleert of de Domain en Page authority hoog genoeg zijn, tevens van belang dat de tegenpartij een ‘DoFollow’ link aanmaakt.

4: Links naar of van websites die slechte/gestolen of spam content bevatten.
Wederom relevant bij nummertje 3 hierboven. Er zijn veel websites die content stelen om zo snel en gemakkelijk veel websites aan te maken. Dit is een achterhaalde strategie en wordt bestraft door bijvoorbeeld Google. Tevens kan dit schade aanrichten aan jouw eigen website als hierop een link wordt geplaatst. Je kunt bijvoorbeeld SEO tools gebruiken om dit te controleren.

5: Meerdere websites/landingspaginas bouwen die allemaal naar elkaar linken.
Aangezien de crawlers van Google een stuk slimmer zijn geworden kan deze strategie als achterhaald bestempeld worden. Het snel aanmaken van meerdere ‘simpele’ websites om je ranking te verhogen kan bestraft worden. Google kijkt bijvoorbeeld ook naar de leeftijd van een domeinnaam. Als je enkel 200 links hebt van ‘nieuwe’ domeinen, dan acht Google dit als verdacht en wordt je bestraft.

6: Geautomatiseerde linkbuilding tools die automatisch links/artikelen plaatsen.
Wederom verwijzen we naar nummer 2. Er zijn Black Hat tools te verkrijgen die automatisch jouw link plaatsen op sites. Dit is dansen met de duivel omdat het vaak om niet relevante websites gaat, en waar vaak al duizenden links geplaatst zijn.

7: In zee gaan met partijen die een nummer 1 positie in een korte tijd beloven.
SEO is een on-going proces, het kost tijd, energie en heel veel geduld. Partijen die in een hele korte periode een nummer 1 positie beloven kun je het beste rechts laten liggen. Het is mogelijk om in een korte periode heel hoog komen te staan met Black Hat SEO. Maar grote kans dat je dan uiteindelijk bestraft wordt. Mijn advies is om gestaag op te bouwen naar een organische top positie.

8: Geen diversiteit. Zorg er voor dat links wijzen naar verschillende pagina’s op jouw website.
Bij linkbuilding is het ook verstandig om zoveel mogelijk variatie in te brengen. Zorg ervoor dat niet alle links verwijzen naar de homepagina, doe eens gek en verwijs naar een specifieke pagina die je ook graag ziet stijgen in de zoekresultaten.

9: Het recyclen van artikelen. Gebruik een nieuw artikel voor elke backlink.
Zorg er sowieso voor dat je niet meerdere keren hetzelfde artikel plaatst op verschillende websites. Noch het herschrijven van artikelen, dit blijft een tricky ‘ding’. Er zijn wel tools die woorden husselen als je dit toch wilt proberen. Bijvoorbeeld SEO Content Machine.

10: Het negeren van ‘NoFollow’ links.
Variatie wordt gewaardeerd in linkbuilding. Af en toe een ‘NoFollow’ link is dan ook prima, en wordt dan ook juist aanbevolen. Echter wil je stiekem meer ‘DoFollow’ links, die wegen immers zwaarder mee. Het is dus belangrijk om een natuurlijk linkprofiel te bouwen, daar zijn ‘NoFollow’ links ook bij nodig.

Hoe kom ik aan kwalitatieve links?

Linkbuilding is geen rocket science, toch noemen veel mensen het achterhaald. Ik ga er van uit dat men simpelweg fouten maakt, ongeduldig is en niet weet hoe zij aan kwalitatieve links komen, zodanig dus ook geen positieve resultaten behalen. In mijn ervaring is linkbuilding vooralsnog een van de beste manieren om in een relatief korte periode hoge scores te behalen. Hieronder een aantal hints en tips om kwalitatieve links te vergaren.

  • Voeg jouw website toe aan alle Social Media kanalen.
  • Wees actief op forums en online netwerken voeg jouw link toe aan jouw profiel.
  • Schrijf unieke artikelen en plaats deze op relevante websites.
  • Zorg voor PR aandacht, een recensie, blog of artikel die doorverwijst naar jouw website kan erg waardevol zijn.
  • Vraag vrienden of kennissen om een link te plaatsen op hun website.
  • Link intern op jouw pagina door naar andere pagina’s op jouw website.
  • Gebruik tools om te controleren of de pagina waar jouw link op geplaatst wordt waardevol genoeg is. Hoe hoger de Page and Domain authority hoe beter.
  • Controleer met bijvoorbeeld Moz of de pagina waar jouw link op geplaatst wordt een spam score heeft.
  • Zorg ervoor dat de link op een relevante websitepagina geplaatst wordt.
  • Zorg ervoor dat de link een relevante ALT en TITLE tag bevat.

Conclusie
Er komt veel kijk bij linkbuilding en ik hoop dan ook dat je dit artikel waardevol vond. Mocht je nog vragen hebben twijfel niet en plaats hieronder een reactie. In mijn optiek is het uitbesteedden van linkbuilding een verstandige zet. Laat het vooral over aan mensen met ervaring voor het beste resultaat. Als je interesse hebt in een samenwerking neem dan vooral contact met ons op.


Zowik Abramov